Hedmur med spennende prosjekter i Øvrebyen

Hedmur har pusset opp og tilpasset nytt inngangsparti til Kirkekontoret. På Øvrebyen videregående skole er det gjort omfattende fasadearbeid. Fasaden er pusset opp og blitt som ny.

Øvrebyen videregående skole – som ny

Jobben på Øvrebyen videregående skole har vært et omfattende, men artig prosjekt for oss, sier daglig leder Erik Larsen i Hedmur.

Skolens hovedbygg er fra 1880 og ble bygget for det som den gang het Kongsvinger middelskole. Skolen ble etter hvert gymnas og endret senere navn til Øvrebyen videregående skole. Siste ombygging og rehabilitering av skolen ble utført i perioden 1994–1998.

Å få jobbe på gamle erverdige bygninger er både spennende og interessant, sier daglig leder Erik Larsen i Hedmur.

Styrkeforholdet må være riktig

Gamle murbygninger bygd før 1950 er stort sett murt opp med kalkmørtler, forteller Larsen. Det er viktig å være sikker på hva slags materialer som er brukt opprinnelig når man skal rehabilitere en fasade. Feil valg av puss vil ikke gi et varig godt resultat.  Bruker man en for sterk pussmørtel, f. eks. en sementpuss, vil pussen sprekke opp fordi dette materialet er sterkere enn materialene som er benyttet innerst. For et godt og varig resultat må altså materialene være sterkest innerst for så å bli svakere og svakere utover.

Nøye med grunnarbeid og materialvalg

På Øvrebyen videregående skole har det først blitt fjernet gammel maling før løs og dårlig puss ble fjernet. Riktig og godt grunnarbeid er viktig. Nå er fasaden bygd opp igjen med riktige materialer i forhold til hva som er brukt fra gammel av. I tillegg er de fleste trekningene/dekorelementene pusset opp igjen på nytt.

På gamle bygninger er det viktig at det brukes riktige materialer. Fordi det brukes feil materialer ser man ofte at gamle fine bygg sprekker opp og malingen flasser av. Derfor er vi alltid nøye med å sjekke hva slags materialer som er brukt tidligere når vi rehabiliterer fasader. På denne måten får man også brukt de riktige materialene utover.

Jobben ved Øvrebyen videregående skole har vi utført på oppdrag av Wito AS, maler arbeidene er utført av Malermester Tom Ljungquist AS.

Kirkekontoret har fått nytt inngangsparti

Hedmur er nå ferdige med å pusse opp og tilpasse inngangspartiet på Kirkekontoret i Nygata.

Kirkekontoret holder til i det gamle ærverdige Herdalshuset i Øvrebyen på Kongsvinger. – Å få et slikt oppdrag på en gammel bygning er både spennende og interessant, sier daglig leder Erik Larsen i Hedmur. Vi har gjort vårt ytterste for å beholde det nye i opprinnelig gammel stil. For at personer med funksjonsnedsettelser enkelt kan komme inn og ut har inngangspartiet fått universell utforming.

Handicaprampe og ny «gammel» dør

Arbeidene Hedmur har utført er at de har forskalet og støpt ny trapp og handicaprampe. I tillegg er det også lagt inn varmekabler som sikrer at inngangspartiet holder seg is-fritt til vinteren. Det er også skiftet ut masse og lagt ny belegningsstein. Nå gjenstår noe småplukk før arbeidene er helt ferdig stilt.

Den gamle inngangsdøren er også byttet ut, den er moderne i seg selv men ser ut som den opprinnelige og har beholdt den gamle stilen. Denne har vi fått spesialbygd etter mål hos Ilag snekkeri på Skotterud. På så gamle hus er det ingen ting som er standardmål og huset måtte jo få en dør helt lik den som opprinnelig satt der. Ilag snekkeri er kjempedyktige på «skreddersøm» og vi gleder oss til å se sluttresultatet som er like rundt hjørnet. Det kommer garantert til å bli kjempefint.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *