Storgata 72 – før og nå

Det verneverdige bygget i Storgata 72 skinner i bakken opp mot kirketorget i Kongsvinger. Hedmur har rehabilitert fasaden etter alle kunstens regler – og snakk om forvandling.

Det gamle bygget var preget av vær og vind, men har nå fått både nye vinduer, skjevheter og skader er rettet opp og fargene er blitt som nye. – De nye vinduene ble spesialbestilt for å få de identiske med de gamle. Det var viktig for noen av de gamle vinduene var intakte og sitter fortsatt igjen.

Storgata 72 borettslag

Storgata 72 er et bygg med sjel og lang historie. Bygget er fra sent 1800-tall eller tidlig på 1900-tallet. Opp gjennom årene er bygget kalt både Bekenggården, Holthegården og Slåstadgården. Det siste navnet fikk bygget etter innehaveren av dagligvareforretningen Vivo, som holdt til i 1. etasje på 60/70-tallet. I 2. etasje har det alltid vært leiligheter. Nå er det også leiligheter i 1. etasje, og bygget og adressen Storgata 72 er blitt eget borettslag.

Et smykke i Storgata

Dette har vært et spennende prosjekt, forteller Hedmurs prosjektansvarlig, Martin Bjelvert. Å få jobbe med gamle, ærverdige og verneverdige bygg er både interessant og lærerikt. Murbygninger er solide og krever ikke så mye vedlikehold som treverk. Men for å få et godt og solid resultat krever det at vi er nøye i valg av materialene vi bruker.

Martin Bjelvert, Hedmur.

I løpet av sommeren og høsten 2017 har Hedmur hatt 5-6 medarbeidere på rehabiliteringen av Storgata 72. Nå hele 550 m2 murflate skal totalrenoveres krever det sine menn. Til malearbeidene har vi hatt med oss malemester Tom Ljungqvist. I tillegg til å rehabilitere fasaden har vi også lagd ny drenering. Grave- og dreneringsarbeidene er utført av Rolf Døli AS.

Omfattende fasaderehabilitering

Det har vært et omfattende og tidkrevende arbeid. Fasaden var såpass nedslitt at vi valgte å ta vekk all gammel puss og pusse opp hele bygget på nytt. Da kunne vi også få rettet opp noen skjevheter som har oppstått i løpet av byggets 100-årige historie.

Storgtata 72 borettslag
Storgata 72 før og etter rehabilitering.

Etter fjerning av gammel puss ble hele bygget grunnet på nytt, før vi grovpusset og til slutt finpusset. Til dette har vi brukt hydrauliske kalkmørtler. Dette er en type mørtel som egner seg best på gamle murbygninger i tegl. Prikken over i’en på Storgata 72 ble å male det i de fargene som huset hadde opprinnelig. Vi er veldig godt fornøyd med resultatet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *